otrdiena, 2010. gada 23. marts

Vasarsraibumi


Patiess prieks redzēt sauli. Vasarsraibumi uz manas sejas kļūst aizvien vairāk. Katru dienu novēroju to rašanos spogulī. Dīvaini protams tā stāvēt pie spoguļa un tomēr jauki. Vasarsraibumi parādās arī uz rokām, kur līdz šim nekad nav bijuši, pārējā Linda turpina iesauļoties vienmērīgi un palēnām. Izrādās ka tam ir arī vesela virkne zinātnisku skaidrojumu.

Austrālija ir daudz daudz vairāk pakļauta ultravioletajiem stariem, kā Eiropa (ieskaitot karstās zemes). Austrālija ir tuvu lielajam ozona caurumam virs Antarktīdas, tāpēc atmosfērai cauri tiek daudz lielāks daudzums ultravioletā starojuma, turklāt arī UV staru viļņu garums ir krietni vien kaitīgāks. Latvijā mēs saskaramies ar UVA, ko neietekmē ozona slānis, mazliet arī UVB, bet šeit ir ļoti daudz krietni kaitīgāko UVC staru, ko ļoti pamatīgi Latvijā nofiltrē ozona slānis. Austrālieši UV stariem ir pakļauti tieši par 15% vairāk kā latvieši pat viskarstākajās vasarās. Ja Latvijā drīzajās pavasara saulainajās dienās UV indekss ir 1 vai maksimums 2, tad Austrālijā UV karte izskatās varen sarkana. Augstākā UV intensitāte šeit bijusi pat 17 un tas nu ierindojas pamatīgi tālu skalā līdzās ekstrēmām briesmām! Austrālijā pat ir sociālā kampaņa, kas aicina cilvēkus lietot cepures, bikses un kreklus, kā arī biezu kārtu aizsargkrēma. 

UV Index
Description
Media Graphic Color
Recommended Protection
0–2
No danger to the average person
Green
Wear sunglasses on bright days; use sunscreen if there is snow on the ground.
3–5
Little risk of harm from unprotected sun exposure
Yellow
Wear sunglasses and use sunscreen, cover the body with clothing and a hat, and seek shade around midday.
6–7
High risk of harm from unprotected sun exposure
Orange
Wear sunglasses and use sunscreen having SPF 15 or higher, cover the body with sun protective clothing and a wide-brim hat, and reduce time in the sun.
8–10
Very high risk of harm from unprotected sun exposure
Red
Wear sunscreen, a shirt, sunglasses, and a hat. Do not stay out in the sun for too long.
11+
Extreme risk of harm from unprotected sun exposure
Violet
Take all precautions, including: wear sunglasses and use sunscreen, cover the body with a long-sleeve shirt and trousers, wear a very broad hat, and avoid the sun from two hours before to three hours after solar noon.

1 komentārs:

  1. Tie ar vasarraibumiem ir laimīgi cilvēki. Laikam tāpēc Austrāliju neskar postoši kari un pskp. Ozona caurums gan nav nekas mīļš, bet varbūt aizlāpīsies.

    AtbildētDzēst