piektdiena, 2010. gada 19. marts

Dienvidu sēnes

Jā, mēs tīri labi zinām, ka Latvijā lasītās sēnes var visai droši krāmēt uz pannas un tikt pie gardas sēņu mērces. Dienvidu zemēs ar sēnēm ir mazliet sarežģītāk. Te visos sīkumos jāzina katras sēnes īpašības, lai varētu attiecīgo daudzumu sagatavot pareizajā veidā un tikt pie pavisam apreibušas galvas.

Tās īstās reibinošās un brīnumus rādošās sēnes izskatās līdzīgi kā pie mums suņu sēnes, tiesa, lai gan to efekts ir visai ievērojams, neviens sevišķi necenšas te sēnes meklēt un izmantot. Patisībā jau austrāļi vispār nelasa sēnes. Tikai pa retam kāda no Britānijas vai citām zemēm atbraukusi kundzīte milzīgā sajūsmā ieiet mežā sēņot, jo lai nu kā, bet sēņu pazinējam te vārti vaļā. Reibinošās sēnes aug uz karta koka lietusmežā, bet ēdamās neviens nelasa un pēc lietus to ir miljoniem, līdz ar to nedaudzo britu kundzīšu grozi ātri vien piepildās.

Arī es sevi uzskatu par sēņu zinātāju, vismaz garšīgākās no Latvijā atrodamajām māku izlasīt. Tāpēc arī šeit pilsētā, pa skaisti nopļauto zālīti pastaigājot, nespēju atturēties no lielā daudzumā pēc lietus saaugušo saulsardzeņu salasīšanas. Ja Latvijā es kādu no platajām cepurītēm vēl ceļā uz māju būtu likus uz kārā zoba, tad šeit nolēmu pārbaudīt divreiz. Mājās nonākušas sēnes tomēr izskatījās atšķirīgas - šķita, ka esmu salasījusi divas dažādas sugas saulsardzenes. Pēc ilgiem pētījumiem internetā atklājās, ka tās šeit aug tieši divos veidos - indīgajā un ēdamajā, turklāt neviens nav līdzīgs Latvijā atrodamajām pasugām. Vienīgā atšķirība ir sporu nospiedums, ko Latvijā jau nu gan neiespringtu radīt. Tomēr uz nakti atstāju pa vienai no katras sēnes uz baltas lapas - nospiesties. No rīta milzu cerībā cēlu sēnes augšā, lai uzzinātu kuras no tām tad nu būs liekamas uz pannas. Izrādījās, ka neviena! Abu nospiedums bija gluži vienādi zaļš, proti - indīgs. Tā nu ar sēņošanu nekas neiznāca, bet dažādos šampinjonu paveidus ir daudz vienkāršāk nopirkt veikalā.

Esot arī iespēja iegādāties augsnes mēslojumu no sēņu fermām, kas ir pilns ar sēņu sporām, tad nu pie vajadzīgā vēsuma un tumsas arī mājas apstākļos iespējams radīt pašam savu sēņu plantāciju.

Publicēts arī aizbraukt.lv

1 komentārs:

  1. Vari ticēt, ēdamas ir gluži visas sēnes, tikai daudzas diemžēl tikai vienu reizi. Drošāk tomēr neriskēt.

    AtbildētDzēst