pirmdiena, 2010. gada 10. maijs

Pasaules centrā

Esam pieraduši skatīties uz pasauli dažādām acīm. Ziņas klausoties, šķiet, ka Pasaules centrā ir Amerika, nu jau arvien biežāk ziņu virsrakstos nonāk Ķīna un tomēr ne tik daudz cik no tās varētu sagaidīt. Jau kopš bērnības es esmu zinājusi, ka pasaules centrā ir plašā Padomija. Daudz kas mainījies kopš tiem laikiem, bet viena lieta palikusi varen nemainīga. 


Kopš skolās pie sienas parādījās Pasaules karte tā vienmēr izskatījusies vienāda. Jā, daudzas līnijas uz kartes mainījušās un krāsojumi arī, bet zilie laukumi palikuši gandrīz nemainīgi. Tagad gan droši vien laiks satraukties arī par tiem, ūdens līmeņa celšanās un citas likstas šķiet izmainīs arī šīs līnijas. Un tomēr manas Pasaules centrā vienmēr ir bijusi Eiropa ar Latviju katres augšdaļā un Āfriku izplētušos pa dienvidu puslodi. Tā arī vienmēr šķitis logiskāk, sagriezt apaļo zemeslodi pa vidu Klusajam okeānam. Tur taču gandrīz nav nevienas salas, kas neveikli būtu jāgriež uz pusēm. 
Var jau būt, ka šāds dalījums mazliet malā nostumj Jaunzēlandi un Austrāliju, kas stūrītī nonākusi izskatās pavisam nenozīmīga. Ir gadījies redzēt kartes, kas Pasaules centrā izvirza Ameriku. Tās visbiežāk atrodamas, protams, Amerikā. Viņi izlēmuši pušu pārgriezt nevis kādu okeānu, bet gan plašās Krievijas āres un amerikāņiem tik nepatīkamo Ķīnu. Te nu Amerika ērti iekārtojusies pašā Pasaules vidū, un sev līdzi paņēmusi Islandi, kas šķiet gandrīz lielāka par Spāniju, lai gan patiesībā ir 5 reizes  mazāka kā spāņu zeme. Antarktīda šajā kartē vispār nav atrodama.
Tas izrādās tāds lielisks veids, kā iemācīt Pasaules kārtību jau skolā ģeogrāfijas stundās. Atliek vien paņemt karti no pareizā Pasaules reģiona. Austrālijā, protams, nav ne druskas citādi. Pilnīgi saprotu, ka stāstīt bērniem, ka Austrālija ir tas mazais kleksītis pašā Pasaules stūrītī nav patīkami, tāpēc šeit ir sava pieeja problēmai. Austrālijas karte ērti centrā ierindojusi pašu lielāko no visiem - Kluso okeānu. Polinēzijas salas un Kamčatka nonākusi pasaules centrā. Austrālija arī visai centrāla vieta, gluži tāpat kā Ķīna, bet par nomali šajā Pasaules malā kļuvsi Eiropa un visai ērti arī Dienvidamerikas, jo mēs taču neiebildīsim. Lielais griezums šajā kartē ir pa vidu Atlantijas okeānam, kas nozīmē pušu griezt arī Pasaules lielāko salu - Grenlandi. Tā Austrālijas kartē atrodama divas reizes abos augšējos stūros un Islande pēkšņi kļuvusi garāka par Franciju. Ej nu tagad saproti, kas īsti atrodas Pasaules centrā.

1 komentārs:

  1. Varbūt austrāļiem vajag griezt karti nevis pa meridiānu, {jo kurš gan teicis, ka tā ir pareizi}, bet pa ekvatoru. Tad galvenajā, t.i. augšpusē varētu iekārtot viņu lielo kontinentu.

    AtbildētDzēst