ceturtdiena, 2010. gada 20. maijs

Medus maize

Cik patīkami atkal izbaudīt to garšu! Medus uz svaigi grauzdētas maizes atgādina par bērnību, par laiku, kad vēl mazi būdami basām kājām skrējām pa pagalmu, kad baudījām dabu tās svaigumā, kad iepazinām kokus, puķes un putnus. Atceros, ka agros rītos saulītei austot īsbiksēs un krekliņā izskrēju āra drēgnumā. Rasa saldēja kājas, bet mans bezrūpīgums līdzēja to nemanīt, es rāpos kokos, ēdu ogas un uz vēdera ložņāju pa garo zāli.
Esmu noglabājusi šīs atmiņas dziļi, bet vajag tikai pavisam nelielas lietas, lai tās atkal būtu prātā tikpat spilgtas, kā toreiz. Medus uz baltmaizes šķēles. Tas garšo simtreiz labāk par biezpiena sieriņiem, griķu putru un rupjmaizi. Varbūt vienīgi medus uz svaigas rupjmaizes.. Pats labākais ir tas, ka medus viegli dabūjams šeit. Vietējās bites, kas nav lielas dzēlējas, medu gādā no vietējiem augiem un tā nu mēs tiekam pie eikaliptu, tējas koku, makadamijas riekstu koku un citu dīvainu augu medus. Viņi reizēm piejauc medum arī garšvielas - "uzlabo" to ar kanēli, kardamonu, vai citām 'ziemassvētku garšvielām'. Tas medu izmaina pavisam, bet nav slikti. 

Eikaliptu medus ir stiprākas garšas, kā pierasts Latvijā, arī krietni tumšāks. Arī citi ļoti dažādo koku medi ir tumši, līdz pat gandrīz necaurredzamam tumšumam. Dzintarainā, saldi siltā nokrāsa gan tiem saglabājas un to bitītes arī šajā pasaules malā spēj radīt. Liepziedu, griķu, āboliņu un citu ierasto augu medu šeit aizvieto sarkanā upes eikalipta,  austrālijas dažādo krūmu, mangrovju, tējas koka un citu  eikaliptveidīgo koku ziedu medus. Tiesa pēc eikaliptiem nu gan medus negaršo, bet spēcīgāku medus garšu gan šie ļoti smaržojošie augi medum dod. Garšas medum ir atšķirīgas, ja salīdzina dažādu augu medus, bet kopumā bišu saldums paliek, lai to varētu baudīt cik nu tīk. Tēja ar medu, medus maize, vai vienkārši medus karote uz mēles vienmēr rada to patīkamo mīļo un mājīgo sajūtu. Iespējams, ka karstākajā vasaras dienā medu nemaz nekārojas, bet tā kā šeit tuvojas rudens un drīz būs ziema, es labprāt vakarpusē piesēžu ar tējas krūzi rokā, kurā garšai nevis saldumam iemaisīta karote medus.

1 komentārs:

  1. Cik aizkustinoši mīļi, un pa īstam šīs sīkās lietas , kuras veido mūsu dzīvi, var novērtēt no attāluma. Vai ne?

    AtbildētDzēst