pirmdiena, 2010. gada 24. maijs

Brīnumlācīši

Mazi, pūkaini, slinki un ļoti mīļi. Tādas bija manas zināšanas par koalām - Austrālijas mazajiem koku iemītniekiem. Izrādījās, ka tālu no patiesības nav. Brīdinājuma ceļa zīmes liecina, ka šie radījumi reizēm nokāpj no saviem augstumiem un skrien pāri ceļam, cik nu ātri tāds apreibis lācītis var paskriet, bet diez vai  man gadīsies ko tādu redzēt.
Koalas ir somaiņi, kas dzīvo eikaliptu kokos un ēd to lapas. Eikaliptu koki šeit ir vismaz 100 dažādu veidu, tie mazliet atšķiras pēc stumbru krāsas, lapu platuma un arī pēc garšas. Viens no tiem ir rūgtāks, cits stiprāks, bet kopumā to lapas saglabā eikaliptu garšu. Patīkami brīžam pakožļāt, ejot pa taku. Manuprāt šos kokus var uzskatīt par Austrālijas priedēm vai eglēm, jo eikaliptu meži smaržo tikpat spēcīgi kā kārtīgs priežu mežs karstā saulē. Ēteriskās eļļas gaisā rada patīkamu tīrības smaržu un, pakošļājot eikaliptu lapas, var it labi atsvaidzināt elpu un, ja labi piedomā, garša mazliet atgādina priežu skujas. 
Mazie koalu lācīši šajos kokos ierāpušies, sēž un grauž vienu lapu pēc otras, viņi ūdeni nedzer nemaz un visu dienu pavada ēdot vai guļot. Eikaliptu lapas ar savu spēcīgo garšu mazliet apreibina šos zvēriņus un, apķēruši eikaliptu zaru ar visām četrām, tie snauž, deguntiņu iespraukuši starp priekšķepām.  Pamodušies tie atkal ķeras pie ēšanas un tā aizvada savas dienas bez steigas un satraukumiem.
Ilgu laiku man nācās samierināties ar Cadbury ražotajiem šokolādes un karameļu koalu lācīšiem, līdz kādu dienu kādā no daudzejiem eikaliptu mežiem, kur man nācies būt, starp kokiem pamanīju vienu pagalam samiegojušos lācīti. Tas pamodās no trokšņiem, ko es radīju cenšoties pakāpties augstāk uz akmeņiem, neiekāpjot nokritušajās lapās un zālē. Tieši uz tās takas bija milzu zīme par nāvējošu čūsku klātbūtni un man bija nācies pirms brīža ar tādu sastapties. Negribējās to atkārtot vēlreiz, tāpēc bildē jāskatās uzmanīgi, līdz izdodas sazīmēt koalas apaļās austiņas pievērsušās man, bet ķepas joprojām saķērušas koka zaru.
Tūristi gan īpaši priecājas par šiem lācīšiem un gatavi maksāt pat desmit latus par iespēju paturēt pusaizmigušo lacīti rokās un iegūt foto no šī īpašā brīža. "Hug a koala" - 'apskauj koalu' aicina zīmes ārpus pilsētas, vietās, kur šie eikaliptu reti pamanāmie iemītnieki tiek turēti nebrīvē. Bet mums atliek vien rūpēties, lai neiznīkst izturīgie eikaliptu koki un lēnīgo koalu eksistence uz šīs planētas būs nodrošināta.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru