piektdiena, 2010. gada 28. maijs

Ielu māksla


Grafiti apkrāsotas sētas šeit manāmas reti, acīmredzot to sētu nav gana daudz. Dažas tiltapakšas gan ieguvušas krāsaināku paskatu, jo kāds tur centies padarīt savus uzskatus pieejamus visiem. Šejienes grafiti daudz biežāk kā pie mums redzētie pauž idejas, aicina uz rīcību un atgādina par aizmirstām patiesībām.
Daudz biežāk ielās manāmi gleznojumi un man tā vien šķiet, ka tās nav vis dažu mākslas skolas bērnu radošās izpausmes, bet gan pieaugušo atgriešanās bērnībā. Garlaicīgi pelēko elektrības kastu apgleznošana patiešām modē. Ejot garām, bieži skatījos uz šiem stilizētajiem sikspārņiem un vienmēr priecājos. Varat iedomāties manu sašutumu, kad kādu dienu, ejot gar šo sikspārņu kasti, ievēroju, cik ļoti tā mainījusies. Kāds ļaundaris bija ņēmis un ar garlaicīgi pelēko krāsu aizkrāsojis nevienam ļaunu nevēlošos sikspārņus un uzrakstījis - 'nekādu plakātu'. Tas, protams, nenozīmē, ka arī apgleznošana ir aizliegta, bet domāju, ka neviens vairs neķersies pie šīs kastes, jo brīvu vietu ir gana.

Tad arī uzzināju, ka ikviens var iesniegt Brisbenas domē ideju savam gleznojumam, visbiežāk arī saņemt atļauju un padarīt kādu pelēku stūri Brisbenā skaisti krāsainu. Droši vien nevajag daudz šādai atļaujai, vien, lai zīmējums nebūtu agresīvi uzbāzīgs, naidu kurinošs, utt. Protams, arī krāsa katram pašam jāsameklē, bet reiz pie tādas ticis, tu vari savus mākslas darbus izvietot uz elektrības kastēm visā pilsētā.
Lai arī ar lielu māksliniecisko vērtību šie gleznojumi nevar lepoties, tomēr, gaidot krustojumā, ir patīkami nopētīt, ko kāds  trokšņainajā un raibajā pilsētas vidē centies tev pastāstīt. Un es ceru, ka ļaunie pelēkie vīri ar pelēkās krāsas spaiņiem paliks savās pelēkajās domās, dodot pārējiem pilsētniekiem to prieku skatīties uz krāsām.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru