trešdiena, 2010. gada 15. decembris

Smaržīgais frandžipani koks

Visā Brisbenā uz gandrīz katra stūra var redzēt šos manuprāt, Austrālijai tik raksturīgos kokus - Frandžipani (frangipani jeb Plumeria). Patiesībā šis oleandram līdzīgais jauki smaržojošais koks - frendžapenī nāk no Meksikas un Dienvidamerikas. Izplatījies tropos, tas eleganti papildina arī daudzu Austrālijas pilsētu ielu malas un dārzu stūrus.

Frandžipani aug kā zems koks ar plati izstieptiem zariem un zied gandrīz visu silto tropu gadu. Tuvojoties ziemai, tas nomet ziedus un vēlāk arī lapas un apmēram mēnesi stāv kails, atgādinot spocīgo filmu skatus. 
Līdzko siltā Brisbenas ziema ir garām, frandžipani sāk dzīt lapas zaru galos un jau pavisam drīz koks ir klāts ar smaržīgiem ziediem. Daudziem frandžipani kokiem ziedu ir pat vairāk kā lapu.
Krāsas dažādo frandžipanī koka tik ierasto tēlu un iepriecina garāmgājējus. Sākot ar visizplatītāko balto ziedu ar dzelteno viduci, kas atrodams pilsētas apstādījumos un bieži ieaudzis arī pilnīgi dīvainās vietās. Tomēr Brisbenā tieši balti dzeltenā frendžipani ir visiecienītākā un līdz ar to arī visparastākā.
Visretākā no visām ir tumši sarkanā frendžipanī, tā arī visvēlāk tiek pie lapām un pašlaik tās ziedi vēl tikai plaukst. Tomēr šī ir viena no skaistākajām un visretākā, līdz ar to arī izpelnās kādu šķību kaimiņu skatu, jo šos viegli kopjamos kokus audzē gandrīz katrā dārzā.
Pieejamas arī frandžipani, kas zied maigi un arī koši rozā krāsā, kā arī visādās kombinācijās apvienojot dzeltenos un  sārtos toņus.
Atkarībā no krāsas un paveida mazliet arī atšķiras frandžipani koka ziedu forma, tomēr vienmēr saglabājot klasisko piecu ziedlapiņu ziedu ar vienmērīgi izkārtotām ziedlapiņām, kurām katrai viegli uzlocītas maliņas. Vienmēr pilnīgi perfektais zieds iekļuvis daudzos attēlos, ar to rotā mašīnas to sēdekļus un citas vietas, kur vien iespējams uzlīmēt bieži redzēto frandžipani zieda uzlīmi. 
Brisbenas vasarai sākoties frandžipanī koki ir pilni ar ziediem, pēc lietus taciņas zem kokiem klātas ar šiem ziediem un visu vasaru ejot zem šī koka ikviens varēs just spēcīgi saldo smaržu, kas piepilda karsti tveicīgo pilsētas gaisu. 
Domāju, ka tieši smaržas dēļ daudzi parki izvēlas frandžipani stādīt alejās un tad nu esot tur tuvumā viss gaiss smaržo. Tieši pēc smaržas arī es bieži vien pamanu kārtējo frandžipani, kam gadījies paiet garām. Un tieši Brisbenas ielām tik raksturīgās smaržas dēļ suvenīru veikali pārdod frandžipani smaržas, ziepes un citus kosmētikas līdzekļus.
Zālē atrodot skaistos, tīros un trauslos ziedus, tā vien gribas kādu no tiem pacelt, iespraust matos un atlikušo dienu just cik spēcīgi tas smaržo. No matos iespraustā zieda smarža līdz paša degunam nonāk bez lielām pūlēm, esmu pārbaudījusi.

2 komentāri:

  1. mans milakais koks :) :)

    AtbildētDzēst
  2. Fantastiski! Kā tikai daba nemēģina mūs iepriecināt. Un forma tik perfekta, tik tīra, ka grūti vēl ko skaistāku iedomāties

    AtbildētDzēst