pirmdiena, 2010. gada 6. decembris

Brisbenas mode

Nonākot šajā pasaules pusē diezgan drīz es pamanīju, ka cilvēki šeit ģērbjas citādi. Protams, silta laika mode krietni vien atšķiras no kažoku un sniega modes, un tomēr brisbeniešu gaume man šķita visai aizraujoša. Drīz vien mani mēģinājumi to atklāt un izpētīt beidzās, jo es vienkārši pieradu pie tā, kā izskatās cilvēki man apkārt.
Te neviens īpaši neuztraucas par to, ko velk mugurā un pat visbriesmīgākās kombinācijas tiek pasniegtas ar lielu devu lepnuma, bieži vien ņemot vērā arī tajās ieguldīto naudu. Lieli un silti augspapēžu zābaki un minikleitiņa uz lencītēm nav nekas pārsteidzošs. Brisbenietēm arī taču gribas uzpucēties zābakos, un ja temperatūra nekad īsti nenokrīt zem +20C, tad nekas cits neatliek, kā vilkt tos kopā ar ko pavisam plānu.
Ja esi nolēmis iegādāties ko gaumīgu, tad atliek pavadīt pāris dienas meklējumos, līdz beigās atmetis ar roku, tu nolemsi, ka vecās no Latvijas līdzatvestās drēbes joprojām ir labas gana. Veikalu piedāvājums gan ziemā gan vasarā ir visai labs spogulis brisbeniešu gaumei. Pilnīgi nesaderīgu, koši briesmīgu krāsu apģērbi un melni pelēki maisveidīgi izstrādājumi piepilda Brisbenas veikalu plauktus.
Bērnu apģērbos pamatīgi dominē rozā krāsa meiteņu apģērbos, ja uz ielas manīsi pirmsskolas vecuma meiteni, droši zini, ka vismaz viena lieta tai būs rozā, bet visbiežāk mazās princeses tiek ietērptas rozā no galvas līdz kājām, iespējams, ka veikalos citas krāsas drēbītes un aksesuārus nemaz nevar nopirkt. Visdažādākie rozā toņi populāri arī lielu meiteņu apģērbos un te nu modeļi mazliet pat bērnišķīgi uzjautrinoši.
Lai gan Latvijā apģērbu veikalos bieži lasām - ražots Ķīnā, Bangladešā, Šrilankā, Indijā, un citās Austrālijas "kaimiņvalstīs", tā vien šķeit, ka Latvijas veikalniekiem gaume ir krietni vien labāka. Atvest elegantās drēbes no Indijas vai Ķīnas uz Austrāliju noteikti ir daudz tuvāk, bet šeit no tām pašām valstīm nonāk tie pabriesmīgā izskata ražojumi.
Arī skolas bērniem obligātā formas tērpa valkāšana sevišķi nepalīdz, jo lai svārki derētu visām klases meitenēm no tievi garajām līdz ievērojami apaļīgajām, to modeļi ir visai primitīvi bieži ar dīvainām faltēm, un tad nu meitenes tos spiestas nēsāt kā nu kurai der. Dārgās privātskolas mazlit vairāk iedziļinājušās skolasformu modē, un papildinājušas to ar žaketi, cepuri, šalli, vai ko tik pat aizraujošu, kas pēc skolas noteikumiem ir jāvelk ceļā uz un no skolas.

Klasiski kankarīgās drēbes šeit ir pilni veikali, tās var atrast lētajās bodītēs un arī izsmalcināti ekskluzīvos salonos, audums, kas sintētiski sprakšķ, pland un karājas uz tavām daiļajām vai ne visai elegantajām formām. Bieši vien apģērbi tiek papildināti ar rotājumiem - puķēm vai volāniem, kas ne vien nepieder krāsās, bet visu drēbi padara vēl lētāku skatā.
Bieži vien veikalā paņemot rokā kādu drēbi, nekļūst skaidrs, kas ar to darāms - kleita, svārki vai krekls izskatās ļoti līdzīgi, galvenokārt maisveidīgā piegriezuma dēļ. 
Viselegantākās Brisbenā, manuprāt, ir sievietes no Āfrikas, kas savos krāsainajos auduma gabalos ietinušās un krellēm rotājušās, patiešām rada gaumīgu iespaidu, arī indietes un citas meitenes no Āzijas ģērbjas gaumīgi tradicionāli savai tautai, arābu meitenes ar gari pelēkajām kleitām, kas neizrāda formas, piesedz matus un reizēm arī acis, ir vienas no elegantākajām meitenēm Brisbenā.
Un, protams, arī eiropietes, kas par spīti nekur nederīgajam piedāvajumam vairumā veikalu, spēj atrast un sakombinēt visai gaumīgus tērpus. Mani joprojām glābj no Latvijas līdzi paņemtās drēbes, par kurām bieži vien saņemu arī komplimentus no vietējām sievietēm uz ielas un veikalos, acīmredzot pavisam neglābjama šī situācija nav.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru