sestdiena, 2010. gada 11. decembris

Brisbenas lietus sezona

Šķiet, ka Brisbenā vasaras vietā ir sākusies lietus sezona. Šogad līst negaidīti daudz priekš Austrālijas, daudzos štatos nolijis rekordliels daudzums lietus un daudzviet jau kuro reizi atkal izsludināti plūdu brīdinājumi. Brisbenas subtropu lietus protams ir patīkami silts un gluži kā citās tik pat siltās vietās arī šeit lietus karstās vasaras dienās sagaidāms katru dienu.
Dienas karstumā ūdens no pilnīgi visurienes iztvaiko nenormāli lielos apmēros. Lielu daļu zaudē atklātās ūdenstilpnes, arī augi, lai kā censtos nosargāt ūdeni, caur lapām to tāpat atdod prom, arī zemē esošais ūdens tvaiko strauji, zemi padarot par pulveri un tieši tādēļ laistīšana no rīta vai pa dienu, ir lieka ūdens izsķiešana. Puķes jālaista ir vēlu vakarā, kad saules karstums mazliet atkāpies. Daudz ūdens zaudē arī cilvēki, daļu no tā izsvīstot, tādēļ, lai pasargātos no sāpošas galvas, reiboņiem un citiem ūdens zaudējuma nepatīkamajiem simptomiem, dienā jādzer ievērojams daudzums šķidruma.
Tikko gaiss paliek vēsāks, viss šis ūdens gāžas lejā ar ievērojamu steigu. Lietus ir spēcīgs, ielas pārvēršas upēs un tie, kas uz ielas piedzīvo strauju dušu. Te ar minūtes precizitāti gluži kā filmās par Austrāliju iespējams sajust brīdi, kad līs. Gaiss paliek spiedīgāks, mitrāks un tad iet vaļā. Reizēm patīkami stāvēt uz terases un raudzīties šajā traki skaļajā ūdens stihijā, kas samērcē lapas, atveldzē augus un atvēsina sakarsušo gaisu.

1 komentārs: