ceturtdiena, 2010. gada 9. decembris

Dzīvojamais koks

Kāds pavisam dīvains koks kļuvis par ikdienu bērniem, kas dodas spēlēties uz New Farm parku Brisbenas upes krastā. Arī pieaugušie bieži vien aizklīst prom no rožu dārziem un nonāk šī unikālā koka pakājē. Banjan vīģes stumbrs nu nepavisam nelīdzinās iepriekš redzētajiem daudz un dažādajiem kokiem. Esmu pārsteigta, ka tieši baobabs kļuvis par starptautiski pazīstamu koku, ko zina arī tie, kas nekad to nav redzējuši. Manuprāt dažādo vīģu koku paveids Banjan vīģe arī būtu pelnījis nokļūt bioloģijas grāmatās un multfilmu stāstos.

Banjan vīģes koks (Banyan) ir īpašs tieši tā gaisa sakņu dēļ. Tas izaug milzīgs galvenokārt plašumā un no spēcīgajiem zariem kar lejup gaisa saknes, kas ar laiku sasniedz zemi, ieaug tajā un kļūst par balstu aizvien smakākajam zaram. Tā šādi zari visos virzienos turpina augt vēl desmitiem metru prom no koka, lēnām veidojot sakņu labirintus un pat veselas sienas.
Indijā vienā šādā kokā dzīvo pat veselas kopienas, jo atliek vien iestutēt pāris dēļus kaut kur starp šīm saknēm un izveidojas vesela istaba. Tuneļi un labirinti starp šīs varenās vīģes gaisa saknēm ir aizraujoši apskates objekti. 
New Farm parkā Brisbenā, pēc tam kad šāds Banjan vīģes koks aprija parka soliņu, tajā tika izveidots bērnu spēļu laukums. Slidkalniņi, tuneļi un laipas, iebūvētas starp koka saknēm tā ēnā ir aizraujoša spēļu vieta arī leiliem bērniem manā vecumā.
Pa zemi skaridīt un slēpties starp koka sakņu izveidotajiem tuneļiem ir tiešām aizraujoši, bet naktī tos apskatīt paliek patiešām baisi. No visām pusēm krītošās ēnas mazliet biedē, un tumsā no tik daudziem šauriem tuneļiem uzglūnošās "briesmas" liek aizrauties elpai. Nevar arī zināt, vai šonakt kāds no bezpajumtniekiem nav nolēmis koku izmantot par naktsmājām, kā dara daudzviet Indijā.
Viens nu gan ir skaidrs, Brisbenas tūrisma biroja ieteikto apskates vietu sarakstam iesaku noteikti pievienot arī New Farm parku un lielisko spēļu laukumu ar pieaugušo izmēra slidkalniņu varenajā vīģes kokā. Plašais koks, kas iztiepis zarus desmitiem metru visos virzienos, nodrošina ēnu sakarsušajiem un vienlaikus parāda uz ko ir spējīga daba, ja tai dod pietiekami ūdens un siltuma.

1 komentārs:

  1. kas gan būtu domājis, ka var uzaudzēt sētu ap dārzu, lapeni pagalmā un pat veselu aleju no dažiem vīģes kokiem. Brīnumu pilna pasaule

    AtbildētDzēst