piektdiena, 2010. gada 12. marts

Krāsainākais veikala plaukts

Krāsas, protams, var atrast augļu nodaļā. Sākot no vismaz 6 šķirņu āboliem - visiem vienādā izmērā, spoži lakotiem un dažādās krāsās, beidzot ar visdažādākā izskata lieliem meloņveidīgiem brīnumiem, kas pilnīgi droši nav melones.
Jūs jautāsiet, kā tas nākas, ka banāniem ir sarkani gali?
Banānu sarkanos galus saorganizējuši vietējie fermeri, lai ikviens pircējs pa gabalu varētu pamanīt, ka šie banāni auguši ekoloģiski tīrā zemē. Nē, zeme tos nenokrāso sarkanus - tie ir vienkārši iemērkti krāsainā vaskā. Banāni vispār tiek audzēti tepat uz vietas un turklāt pieejams vairāk par 4ām dažādām šķirnēm. Sarkani un zaļi, milzīgi gari un resni, vai pavisam nelieli. Tikai viena no šķirnēm atgādina Rīgas veikalā atrodamos. Tomēr manas garšas kārpiņas priecājas par mazajiem banāniem - dēvētiem arī par lady fingers, kas ir mazliet skābeni arī tad, ja pavisam gatavi.







Kivi, mango, citroni, laimi un bumbieri - plašā izvēlē un nebūt nepārsteidz. Tomēr aiz ziņkāres iepirkumu ratos ātri vien nonāk aizvien dažādākas krāsas. Melones te arī plašā izvēlē, tās oranžās ir gardākās, saka zinātājs, un no plaukta arī tās nonāk līdzās lielajai piena kannai un brokastu pārslām. Turpat blakus melonēm pāris gaiši arbūzi un kāds to pašu meloni atgādinošs bāli oranži zaļš bumbulis. Bumbierveida auglis un tā angliskais nosaukums "papaw" neko daudz neizsaka, bet ieraugot to uz pusēm pārgrieztu, atmiņā ataust bildēs tik krāšņais un nekad nepagaršotais papaijas auglis. Ir labs!
Ejot tālāk gar krāšņajiem kārumiem acīs iekrīt kas pavisam neiederīgs. Brūni melni bumbuļi, kas atgādina kartupeļus. Kāpēc gan tie šeit nav līdzās dārzeņiem??? Turklāt ir jau redzēti milzīgi lielie saldie kartupeļi, kas arī atrodami dārzeņu nodaļā, bet šeit starp āboliem un banāniem... virs tīkliņos sapakotajiem bumbuļiem rakstīts aizraujošs nosaukums - Passion Fruit - kaisles augļi. Dažos veikalos Rīgā redzētais ne pārāk attapīgo veikalnieku uz cenas zīmītēm rakstītais "pasions" vienmēr izraisījis tikai smīnu, bet tagad arī šie nonāk iepirkumu ratos, lai mājās atvesti ļautu man sevi iepazīt pilnībā. 







Austrālijā augušie pelēkbrūnie bumbuļi pārgriezti uz pusēm ir liels pārsteigums. Skatam paveras tumši violeta miza, kas iekšpusē klāta ar baltu  kārtu. Puscentimetru biezajai cietajai mizai vidū ir ļoti sulīgs koši dzeltens mīkstums, kas apņem  kraukšķīgas sēklas. Tās tad arī rūpīgi jāizēd. Spēcīgi smaržojošs, sulīgs un skābeni spirdzinošs - tāds ir passion fruit, ko Eiropā mēdz dēvēt par marakuju un pievieno gandrīz katrai dažādo augļu sulai smaržas pastiprināšanai.
Vienvārdsakot - izvirtība. Saldos, krāsainos un tik dažādi un neierasti garšojošos augļus izņemt no ledusskapja un apēst pēc visām vietējo ieražām ir bauda. Vismaz man, ārpus Eiropas pagalam nepieredzējušam ceļotājam. Tad nu mācos kā un ko katram no augļiem var ēst un ko sagaidīt, citādi garšas kārpiņas var dabūt pamatīgi trūkties no negaidītā un tomēr tik aizraujošā piedzīvojuma.
Publicēts arī aizbraukt.lv

2 komentāri:

  1. Pie mums arī ir krāsaini.Sasniga jauns sniegs, visi krūmiņi pilni baltiem ^ziediem^,koki ieguvuši baltus stumbrus un visam pāri zila debess un dzeltena saule.

    AtbildētDzēst
  2. Ohhhh Passion fruit! Viens no Brazīlijas dārgumiem un viena no galvenajām sastāvdaļām Bahias kuzīnē:))mmmmmm

    AtbildētDzēst