sestdiena, 2011. gada 15. janvāris

Stāsti un bildes no plūdu epicentra

Bildes no applūdušās Brisbenas aizvien gan izskatās baisi. Nu jau par plūdiem daudzviet liecina vien uz krūmiem, autobusu pieturām un māju sienām atstātās plūdu dubļu pēdas. Dubļi no ceļiem, kas vēl nesen šļakstījās uz auto, braucot tiem cauri, tagad jau vairumā pilsētas ir noskaloti. Bet plūdu sekas būs jūtamas ilgi.




Pilsētā daudzviet bija manāmi daži pamatīgi un citi pavisam smieklīgi centieni apturēt trakojošo plūdu ūdeni no nokļūšanas mājās. Kāds vīrs ar dēļiem nagloja ciet mājas vārtus, citur stiepa smilšu maisus un prātoja, cik tādi ietilps vienā vieglajā automašīnā un cik reizes būs jābrauc tiem pakaļ.
Daudzviet bija redzami ar maisiem apkrauti elektrības sadales skapji, jo elektrības zaudēšana varēja radīt daudz problēmu. Šajā +25 - +30 grādu karstajā subtropu vasarā, ar grūtībām iepirktais piens ledusskapjos bez elektrības draudēja palikt nelietojams ļoti ātri. Ledus maisi veikalos arī tika izpirkti strauji.
Katram Brisbenas rajonam plūdi nozīmē ko citu. Vieni priecājās, ka ūdens līmenis bijis par metru zemāks kā 1974. gadā, lai gan valdība draudēja ar ko trakāku. Citi pārdzīvoja, ka ūdens cēlies pat divus metrus augstāk kā tālajā 1974ajā. 
Pavisam baisi bija redzēt gandrīz līdz jumtam applūdušu degvielas uzpildes staciju. Tās benzīna sūkņi sen vairs nebija saskatāmi un cisterna bija gandrīz pilnībā ūdenī. 
Turpat līdzās parkā varēja vērot piknika galdiņu jumtus, kas vienīgie slējās ārā no applūdušās pļavas. Tas nozīmē, ka ūdens tur bija vismaz 3 metru dziļumā.
Pilsētas ielas bija pārvērtušās par kuģu un laivu ceļiem. Cilvēki savas laivas piekabinātas aiz mašīnām vilka uz plūdu skartajām vietām. Vieni, lai dotos piedzīvojumu un pārdzīvojumu braucienā, apskatīt plūdu skartās vietas, bet citi, lai vēl pēdējiem spēkiem izvestu mantas no jau applūstošajām mājām. Vairākas laivas noderēja arī, lai tiktu palīgā aizskalotajiem vai ūdens iesprostotajiem cilvēkiem. 
Ar automašīnu izbraukt pilsētā vairs nevarēja, pārāk daudzas ielas bija applūdušas un tās, kas vēl nebija bija pārbāztas ar mašīnām abos virzienos un vērtīgās stundas pirms ūdens sasniedza maksimālo dziļumu pagāja sēžot sastrēgumā. Tāpēc es, aizņēmusies velosipēdu, izbraukāju ekskursijā pa seklāk applūdušajām ielām ar to.
Daudz iznāca braukāt, meklējot ceļus apkārt  mazajām upēm, kas tagad plūda pa blakus esošajām pļavām un ielām, padarot tās neizbraucamas. Un tomēr ar lielu līkumu es nonācu uz klints - Kangaroo Point. No kuras pavērās lielisks skats uz trakojošo Brisbenas upi. Turpat arī interviju sniedza bijušais Austrālijas premjerministrs un tagad ārlietu ministrs - Kevins Rads.
No augstās klints varēja vērot upes straumi, kas tagad plūda pretējā virzienā. Okeāna paisums lika jau tā augstajam upes ūdenim tecēt pilsētā un tas patiešām izskatījās vareni. Brisbenas upe pilsētas centrā ir gandrīz platāka par Daugavu Rīgā un te nu tā bija ar visu savu spēku nespēdama noturēties pretī okeāna paisumam. Tilti bija trīs reiz tuvāk ūdenim, kā ierasts tos redzēt un brūni pelēki draudīgais ūdens padarīja skatu vēl mežonīgāku.
Plūdu dienās, palikusi bez elektrības, es turpināju braukāt apkārt uz skatīties. Fotokameras un mobilā telefona baterijas vēl turējās un stāsti par to, kā mums te iet nonāca arī līdz Latvijai.
Austrālijā plūdi pārņem arvien jaunas teritorijas,
11.janvāris, 2011
Plūdi sasnieguši vienu no lielākajām Austrālijas pilsētām - Brisbenu,
12. janvāris, 2011
Brisbenā plūdi pamazām
sāk rimties,
13. Janvāris, 2011
Klausīties reportāžu LR1 Klausīties reportāžu LR1 Klausīties reportāžu LR1



Tagad jau ūdens atkāpies, daudzviet var redzēt mājas ar plūdu atstātajām pēdām uz sienām. Arī krūmi un koki daudzviet rāda plūdu līniju, jo viss, kas bijis zem ūdens ir klāts ar nejaukajiem dubļiem.
Dubļi siltumā sākuši rūgt un daudzus rajonus piepilda nepatīkama smaka, kas spiežas cauri arī auto, kurā mēs braucam. Cilvēki skalo dubļus ārā no mājām ar ūdens strūklām, šķiet, ka ūdens trūkums Brisbenai tik drīz vis nedraud.
Nu jau plūdi gandrīz garām, tagad sākušies pilsētas sakopšanas darbi. Plūdu postījumi tiek likvidēti ar brīvprātīgo palīdzību, cilvēki no mājām vāc ārā visu, ko plūdi sabojājuši.
Žurnālisti to nosaukuši par lielāko atkritumu izvešanu Brisbenas vēsturē. Samirkušās mēbeles, paklājus un sadzīves lietas, cilvēki krāmē ielu malās un valdība sola, ka vedīs to prom cik vien ilgi vajadzēs. 
Kaimiņi redzot cilvēkus atgriežamies reiz applūdušajās mājās piedāvā palīdzību. Arī man kāds pienāca klāt: "Mums ir svaigs piens, slotas, ūdens un elektrība, ja ko vajag, esam mājā Nr. 101." Manā gadījumā palīdzība nebija vajadzīga, bet mājās, kas applūdušas pamatīgi, šāds kaimiņu atbalsts noteikti palīdz. Brisbena lēnām atkopjas, bet tas noteikti prasīs mēnešus.

2 komentāri:

  1. Skatoties vien bildes un video ir pamatīgs šoks, kur nu vēl būt klāt ....
    Turieties! Lai pietiek spēka un izturības!
    LV mums ir tikai nieka 80 cm sniega kārtiņa uz jumtiem, kuri gadās, ka iebrūk. Gadās, ka ūdens tek istabās no jumta, dažviet nebija elektrības kopš Ziemassvētkiem...Tas viss ir ...salīdzinot(ja to maz var)gandrīz sīkums/nekas.

    AtbildētDzēst
  2. vispār šogad baigie trakumi, Austrālija, Japānā, Norveģijā, skumigi, ka paši sevi bendējam nost..

    AtbildētDzēst