pirmdiena, 2010. gada 5. jūlijs

Lietussargu koki

Ziema Austrālijā ir sausais un aukstais laiks un parasti ilgst no jūnija līdz augustam. Šogad ziema dienvidu puslodē mazliet atšķiras no ierastā un vismaz Brisbenā bieži līst. Tā nu šis aukstums un drēgnums ir jāpacieš visiem, kas te ieradušies meklēt mīlīgāku klimatu. 

Trakie ūdens šļācieni no debesīm, kad ielas pludo, reizēm liekot arī tev brist pa ūdeni līdz puskājai, nu ir garām. Tos radīja trakais karstums, liekot ūdenim steigā tvaikot un piedzenot mākoņus pilnus jo pilnus ar ūdens lāsēm, kas tad tikušas pie iemesla gāzās atpakaļ zemē. Lai arī te ir ziema, lietus, ja līst tad līst tā no sirds, ziemā Austrālijā atnāk tas lietus, kas Rīgā līdz rudeņos. Aukstums kož kaulos un kājas salst tā, ka bez vilnas zeķēm kājās un silta džempera mugurā te nav ko darīt. 
Lietussargi kļūst arvien noderīgāki un drīz vien es jau somā drošības pēc iepakoju kādu plēves apmetnīti. Tomēr daba arī ir parūpējusies par glābiņu. Daudzās palmas nav sevišķi derīgas, lai slēptos no lietus. Reizēm kādā parkā izdodas atrast koku ar tik platām lapām, ka zem katras no tām var droši paslēpties. Acīmredzot vislabāk šādam nolūkam tomēr kalpo koks, ko tā arī sauc - par lietussargu koku. Tā lapas nav diez ko platas un arī pats koks neizskatās ne tuvu derīgs šādai vajadzībai un tomēr tieši tas būs pirmais, kur turpmāk skriešu, lai paslēptos no netīkamā mitruma. Nezinu vai tas darbojas, jo brīdī, kad iepazinos ar šo arāliju dzimtas pārstāvi, spīdēja spoža saule. Vismaz Brisbenas parkos sastādītās Latvijas vasaras puķes, kas ir kā radītas Austrālijas ziemas klimatam, patiesi priecājas par drēgno lietu un plus 8 grādiem naktī.
 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru