pirmdiena, 2011. gada 23. maijs

Rīgas jahtklubu atklāšanas regate

Saulainās 22. maija sestdienas rītā Andrejostas jahtklubā bija liela rosība. Tā vien šķita, ka šī atklāšanas regate pulcēs vairāk interesentus, kā nedēļu iepriekš noburātā Audas atklāšana.
Regates instruktāžā uzzinājām, ka startēs vien 8 jahtas un visas vienā grupā. Tā atkal par uzvaru vienā grupā bija jācīnās lielajiem Paulai, Spanielam un pavisam mazajiem Beauty, Figaro un Scylla. Daugavā pie Andrejostas uz starta tomēr izgāja 10 jahtas, kas sacentās par uzvaru pēc regates organizētāju sagudrotām nevis aprēķinātām apmērīšanas ballēm.
Lai pagūtu uz startu pie Vanšu tilta, dažas jahtas izmantoja airus, bet citas uzvilka spinakerus, kuriem šajā mazā vēja regatē bija izšķirošā nozīme. Kad tika dots starta signāls, bija parādījies neliels vējš un jahtas jau rinķoja, lai iegūtu labāko starta pozīciju.
Regatē bija jāapņem 9. zaļā kuģu ceļa boja pretī Riga Rescue, tad pie starta iemestā dzeltenā boja, vēlreiz zaļā un finišs atkal pie tilta. Kreicējoties lejup pa Daugavu, jahtas deva ceļu viena otrai, līdz izretojās un pie zaļās bojas jau nonāca bez lielas grūstīšanās.
Uzvilkuši spinākerus, devāmies atpakaļ uz tiltu, bet negaidītās un mainīgā virziena brāzmas sagādāja raizes dažas laivas noguldot pavisam uz sāna. Viens no dalībniekiem - jahta "Pepsea" izstājās, bet pārējie tika līdz finišam.
Vējš turpināja mainīties, brīžiem liekot visām jahtām apstāties uz pilnīgi gluda ūdens, brīžiem atkal uzpūšot tā, ka lielie spinākeri nolieca mastus visai tuvu ūdenim. Andreja Bula jaunā jahta MMM bija ievērojami atrāvusies, un lieliskā ātrumā devās uz finišu pirmā.
Notika arī savstarpējās grūstīšanās, segšanas un arī kāda ļoti sportiska cīņa. Jahta Kolibri ar spinākeru centās pa virsvēju garām nelaist no aizmugures nākošo jahtu Scylla ar genakeru. Kolibri izdevās noturēt augstumu līdz pašam krastam un tā arī nepalaist  tobrīd ātrāko Scylla pa virsvēju.
Ievērojams tēls regatē bija arī zemes smēlējs, kas vispirms bija aizsprostojis pusi Daugavas, bet tad centās starp regati pārvietoties citur. Arī viens no lielajiem prāmjiem devās cauri regatei, gan daudz netraucējot ne vēja, ne pozīciju ziņā.
Finišējot vējš jau bija pieaudzis un burātāji neapmierināti jautāja "Kur tas vējš bija regatē un kāpēc pūš tad, kad jahtām jānāk pie piestātnes." Tāpat raizes bija sagādājusi spožā saule, vienam sakarsējot galvu, bet citam liekot burāt bez saulesbrillēm iedeguma saglabāšanai.
Apbalvošanā visi kapteiņi saņēma nelielas balvas, bet pirmajā trijniekā:
1. Figaro
2. MMM
3. Beauty
Regates rezultāti (pdf).
Apsveicam uzvarētājus un tiekamies jau 28. maijā Lielupes jahtkluba atklāšanas regatē. 

1 komentārs: