otrdiena, 2010. gada 14. decembris

Marakujas vītenis uz sētas

Passions, marakuja jeb passion fruit ir lielisks, sulīgs un gards auglis. Tieši tādēļ arī daudzviet tā vītenis noaudzējis sētas. Privātmāju rajonā lielās zaļās lapas karājas gandrīz no katras trešās sētas un arī mans balkons bija apaudzis ar šo gardā augļa vīteni. Augļu daudzums atkarīgs no tā, cik plaši spēj izplesties marakujas auga saknes. Tām patīk mitrums un es esmu redzējusi to augam pat ūdens vannā.
Marakujas vītenis, izaudzis pietiekami liels sāk ziedēt un tad palieli balti violoeti ziedi jau nozīmē visai drīzus augļus, jo Brisbenas karstumā viss aug ievērojami ātri.
Jau drīz zieda centrā aizmetas bumbulis un zieds lēnām sakalst. Auglis aug lielāks un drīz sakaltušais zieds redzams vien tikai augļa pašā galā. Izaudzis tāda laba ābola lielumā, mazliet ovālais auglis turpina uzsūkt ūdeni, pārvēršot to saldā sulā un kopā ar sev līdzīgiem augļiem karājas pie sētas vēl kādu brīdi.
Ir dažādas marakujas, dzeltens, sarkanas un citādas, bet no ārpuses augļi sevišķi neatšķiras, būtiskākais ir sēklas apņemošā recekļa krāsa. Austrālijā visizplatītākās ir dzeltenās marakujas, bet var tikt arī pie sarkanām, garša gan sevišķi neatškiras.
Marakujas jeb passiona bumbuļi lēnām sāk krāsoties, kad tos pietiekami ilgi apspīd saulīte. Tie kārdinoši karājas pie tavas vai kaimiņa sētas un tā vien aicina noplūkt, bet labāk ir pagaidīt, līdz sēklas auglī ir nobriedušas tā pamatīgi un tas sasniedzis savu garšīgāko un smaržīgāko stāvokli.
Tumši lillīgi, vai bāli rozīgi marakujas augļi ir gatavi un tos noplūkuši mēs varam ķerties klāt. Biezā miza visai ātri izžūst un sačervelējas, bet tas joprojām neatstāj lielu iespaidu uz gardo un sulīgo mīkstumu, kas apņem sēklas.
Reiz sācis ražot, marakujas vītenis turpinās ilgi, bumbuļiem pilns tas priecēs ciemiņus un no vienas sētas pāris spaiņi augļu droši, ka sanāks. No rīta ar karotīti izēsts sulīgais marakujas auglis, vai augļu salātos smaržai vien iemaisīts, tas priecēs gan garšu, gan dārzu mīļotājus.
Veikalos šo augli tirgo vairumā, tirgū nopērkami 10gab par vienu latu un ir arī iespēja izvēlēties no persika izmēra līdz paliela citrona apmēriem. Un tomēr ir daudz patīkamāk šo augli, kad vien kārojas, noplūkt no uz sētas augošā vīteņa, kas gan sētu padara skaistāku, gan vēderu priecīgāku.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru