ceturtdiena, 2010. gada 30. septembris

Kvīnslanderi jeb vecās mājas

Kvīnslanderi jeb vecās mājas
Nonākot jebkurā Brisbenas savrupmāju rajonā, vai uz katra soļa var atrast tipiskās Kvīnslandes privātmājas, ko dēvē par kvīnslanderiem. Tās būvētas domājot par šeit tik biežajiem plūdiem, lietusgāžu izskalojumiem un lielo vasaras karstumu. Koka mājām virs logiem atrodas saules jumtiņi un verandas rotātas ar kokgriezumu mežģīnēm, lai radītu ēnu.
Īpašās vajadzības vērā ņemot, jau sen šejienieši būvēja mājas no plāniem koka dēļiem, tā ka vējš svilpo cauri. To te dēvē par vēja brīzīti, kas patīkami dzesē karstajās dienās, bet ziemā, kad termometrs nokrīt zem +8 grādiem, šajās mājās, kur pat gaisma reizēm spīd caur sienu, ir sasodīti auksti, un patīkamā brīzīte pārvēršas par nejauko caurvēju. Tas neļauj māju iesildīt ar sildītājiem un manuprāt traucē arī atdzesēt ar kondicionieri karstajās dienās, kad pat vējš ir karsts.
Kvīnslanderi jeb vecās mājas
Latvieši, nonākot šajā pusē, katru ziemu sūdzas par aukstumu un drēgnumu, kas, dzīvojot plānajās mājās, ir labi jūtams. Tagad esam tikuši pāri ziemas aukstumiem un ir sācies pavasaris, tāpēc jāsāk domāt par plūdiem. 
Kvīnslandē lietus var uznākt visai negaidīti un jau pēc pāris minūtēm visas ielas pārvēršas par upēm un īpaši Brisbenā, kur ir kalni un lejas, pa ielām ūdens gāžas lejup pamatīgā straumē. Tad nu varat iedomāties, kas jāpiedzīvo tām mājām, kas būvētas daudzajās ielejās. Arī nogāzēs esošajām mājām jāspēj noturēties pret straumi, kas reizēm var aizraut lejup kādu sīkāku dārza rīku. 
Tieši šo iemeslu dēļ Kvīnslandieši iemācījušies būvēt savas plānās koka mājas uz pāļiem. Pacēluši mājas divu metru augstumā no zemes, tie ļauj ūdenim iztecēt pa apakšu, nevis mēģina iemācīt tam tecēt apkārt mājai. Zem mājas tad arī var glabāt dažādus rīkus, automašīnas vai citas lietas, kam mājā nav vietas. Parasti šo telpu apņem ar sētu, lai zem ēkas varētu droši sakrāmēt nevajadzīgās lietas, bet mūsdienās augsto nekustamā īpašuma cenu dēļ katrs apjumts laukumiņš ir vērtīgs, tāpēc daudzās no šīm mājām apakšstāvs, kas bijis tukšs, nu ir izbūvēts. Visbiežāk ķieģeļu sienas rada tumšu un zemu apakšstāva istabu, ko var izmantot viesu izguldināšanai, drošākai mantu glabāšanai vai izīrēt studentiem par lētu naudu. Šīs mājas nolēmušas stāties plūdu ūdeņu ceļā, un, ja pagaidām neesam sagaidījuši, kad ēkas ar visām apakšstāva istabiņām peldētu pa ielām, tad pilnīgi iespējams pēc kādas brangākas lietusgāzes kādas klapatas šie pārveidotie kvīnslanderi varētu piedzīvot.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru