pirmdiena, 2010. gada 6. septembris

Uguns uz ūdens

Brisbenas Frestivāls sācies ar grandiozu Upes-uguns priekšnesumu Brisbenas upē. Uguņošana, kaujas helikopters un iznīcinātājs F-111 ar degošu degvielas asti, tas viss tiek dēvēts par Riverfire un notiek katru gadu, pulcējot vairāk kā pusmiljonu cilvēku. Tieši šī ir lielākā Brisbenas uguņošana nevis Jaungads vai citi svētki.
Pusstundu ilgā, ar mūsiku sasaistītā uguņošana lika slēgt vairākus tiltus pār upi, atstājot tikai vienu, uz kura skatītāji varēja baudīt priekšnesumu debesīs virs upes. Upes vidū noenkurotie nelielie kuģi bija galvenais uguņošanas centrs, ugunis debesīs šāvās arī no ūdens, tvaikiem nokūpot no gludās upes ūdens virsmas pa reizei izlidoja pulciņš raķešu, pārsteidzot skatītājus, jo neviens īsti nevarēja iedomāties, kā tas reāli ir iespējams. 
Abi tilti starp kuriem notika uguņošana brīžiem bēra uguns dzirksteles upē, piepildot gaisu ar lielu daudzumu dūmu, ko arī es, stāvot uz tilta, biju spiesta elpot. Vējš gan visus dūmus ātri vien aiznesa pilsētas centra virzienā, atstājot mūs ar dzirksteļu atspulgu ūdenī, jo pašas dzirksteles zem mūsu tilta saskatīt nevarēja. Raķetes tika šautas arī no augstākajiem Brisbenas debesskrāpjiem, tādējādi visā procesā iesaisot arī stiklotās mājas un pievēršot skatītāju uzmanību to logos atmirdzošajām uguns puķēm.
South Bank jeb viens no modīgākajiem Brisbenas rajoniem upes krastā bija pilns ar cilvēkiem. Upes festivāla centrs jau vairāk kā 10 gadus ir tieši tur, bet nu, šim festivālam apvienojoties ar Brisbenas festivālu, notikums pulcē vēl vairāk cilvēku.
Pārsteidzošākie notikumi uguņošanas laikā risinājās debesīs - iznīcinātājlidmašīna F-111 lidoja pāri skatītāju galvām, biedējot ar sava motora troksni un izklaidējot ar liesmojošu uguns asti.  Ziņās stāsta, ka lidmašīna lidojusi nieka 100m augstumā, ar visu asti uzkāpjot arī ap 3km augstu debesīs un ļaujot sevi redzēt pat 100km tālu no Brisbenas centra. Austrālijas armija apgalvo, ka šis bija pēdējais F-111 lidojums, jo drīz tā tiks aizvietota ar jaunākiem un modernākiem iznīcinātāju modeļiem. Uzturēt lidmašīnu tikai uguņošanas parādēm reizi gadā noteikti nav visai izdevīgi. Tā nu Austrālijai diemžēl vairs nebūs lidmašīnas, kas spēj radīt skaisti liesmojošo raķetes asti.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru