otrdiena, 2010. gada 20. jūlijs

Putns ar lielisko vārdu

Pirmo reizi es šo interesanto putnu redzēju pilsētas centrā īsi pēc atbraukšanas. Braucot mājās no baseina, tas bija nometies uz nelielas sētas un raudzījās uz mūsu zaļo auto, kamēr mēs stāvējām pie krustojuma. Es biju pārsteigta, izmēra, formas un krāsu dēļ. Tādu putnu nebiju redzējusi un man škiet nebiju pat domājusi, ka arī putni šeit būs citādi.

Izrādījās, ka šim putnam ir arī patiešām lielisks vārds - Kukabarra. Kukabarra jeb kokabura (Dacelo novaeguineae) ir pasaules lielākais zivju dzenītis, kas sasniedz 45 cm garumu, sver vairākus kilogramus un dzīvo aptuveni 20 gadus. Tas ir arī ātrākais lidotājs starp zivju dzenīšiem. Kukabarru bieži dēvē par smejošo putnu, jo tā balss atgādina histēriska cilvēka smieklus.
Šie putni dzīvo lielās kolonijās mežos Austrālijas dienvidos. Atšķirībā no Latvijā sastopamajiem zivju dzenīšiem, kukabarra neēd zivis, bet pārtiek no ķirzakām, pelēm, maziem putniem un pa retam kādas čūskas, medījumu putni uznes augstu un met zemē vai sadauza pret koka zaru, lai salauztu kaulus un to varētu ātrāk pārstrādāt.
Visu dzīvi kukabarras izvēlas vienu partneri un arī nelabprāt maina ligzdošanas vietu. Kukabarru raksturīgākā īpašība ir spēcīgā teritorijas izjūta. Savas dzīves telpu putni aizsargā ļoti agresīvi, un skaļie smiekli ir brīdinājuma zīme, lai sveši netuvojas. Tieši tāpēc šo putnu arī dēvē par smejošo kukabarru. Šo balsi bieži izmanto filmu un datorspēļu džungļu skaņās un dažādos izklaides un atrakciju parkos. Pat tad, ja darbība notiek Dienvidamerikas džungļos. Kukabarras dzimtene ir Austrālija un Jaungvineja un tas ir Austrālijas populārākais putns. Tieši tādēļ arī Sidnejas olimpisko spēļu viens no talismaniem līdzās pīļknābim un ehidnai bija kukabarra vārdā Olijs.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru