pirmdiena, 2010. gada 19. jūlijs

Koki tuvplānā

Pirms kāda laika jau runājām par koku portretiem. Nu esmu savākusi visai plašu kolekciju no šajā pusē tik ļoti skaisti ziedošajiem kokiem. Ziedi lieli un krāsaini un, protams, man nepazīstami. Koku vārdi arī paslīdējuši garām, bet nopētīt to krāšņās puķes jau gan tas netraucē. 


Ir patiešām patīkami klīstot pa pilsētu parkos, māju pagalmos vai vienkārši ceļa malās izbaudīt krāsas, ko piedāvā dažādie augi. Ilgstoši un pamatīgi ziedošie koki pilsētai piedod ļoti patīkamu noskaņu. Gluži kā Latvijas pavasarī baudāmās zirgkastaņas, arī šejienes kokiem ziedi pārsvarā ir ievērojamā izmērā un klāj visu koku, reizēm pat nosedzot lapas. 
Tā nu šādi ziedu kalni atsvaidzina pelēko akmens un betona toni, kas tik ļoti pārņēmis mūsdienu lielpilsētas. Tieši šo ziedu dēļ es redzu vajadzību radīt ēkas ar spoguļstikliem fasādēs, lai zaļās un krāsainās dabas krāsas spīdētu arī no milzīgajiem daudzstāvu namiem, kuros pelēki cilvēki vada savas pelēkās darba dienas.
Patiešām jauki, ka gandrīz visi šejienes koki lapas tā arī nekad nenomet. Ziedēšanas laiki lēnām mainās un nekad viss nav pelēks vai vienmuļi zaļš. Vienmēr var atrast kādu koku, kas nolēmis ziedēt. Katram kokam šeit pavasaris ir citā laikā un tas tikai padara ikdienu krāsaināku, jo līdz ar kokiem tu visu cauru gadu vari priecāties par pavasari. Kad vien prātā ir pavasarīgs noskaņojums un tā vien gribas pamosties no ziemas miega, pilnīgi notekti vari atrast kādu augu, kas līdz ar tevi būs ar mieru mosties un sākt ziedēt.
Sameklēju visus lielo ziedu attēlus, ko man gadījies izbaudīt šajā laikā, bet tur ārā ir vēl daudzi, tāpēc jau drīz atkal došos ārā, priecāties par krāsām, kas spožajā saulē izskatās divtik spilgtas.
Mēģināšu palēnām iegūt šo augu nosaukumus un tad papildināt savu rakstu ar tiem, ja nu kādam botāniski noskaņotam lasītājam rodas interese.
Pyrostegia venusta vai Pyrostegia ignea, Flame vine jeb Orange Trumpet Creeper - Oranžais trompešu vītenis.
Acacia pycnantha, Golden Wattle jeb zeltainā akācija. Austrālijas iedzimtie izmantoja šī auga sveķus, iemērcot tos medusūdenī, viņi ieguva karamelei līdzīgu saldu masu. Mizā esošais tanīns tika izmantots kā antiseptisks līdzeklis. Kolonisti sāka kultivēt šo augu tā ziedu (medum), mizas (tanīnam) un sveķu (līmēm) dēļ. Zeltainā akācija pieņemta par Austrālijas ziedu simbolu jau 1901. gadā. Un 1. septembris Austrālijā ir zeltainās akācijas diena, kad cilvēki cenšas nēsāt dzelteno ziedu matos vai pogcaurumā, bet citi stāda šo augu savos dārzos, atceroties iedzimtos austrāļus.

Plumeria jeb frangipani - oleandram līdzīgs jauki smaržojošs koks - frendžapenī.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru