piektdiena, 2010. gada 4. jūnijs

Harija Potera skola

Pasaku skolas atgādinošas būves šeit Austrālijā manītas jau vairākas. Nav grūti šajās ēkās iedomāties klīstam garos apmetņos tērptus skolēnus ar grāmatām padusē. Nupat tikai sapratu, ka šo noskaņu rada filmās redzētās iespaidīgās celtnes, kas visbiežāk būvētas pēc britu parauga. Ietekmīgās skolas Lielbritānijā pilnīgi droši ņemtas par paraugu arī Austrālijas un Amerikas skolu arhitektūrā.
Pēc savas uzbūves tās atgādina Jelgavas pili, kurā izvietojusies Latvijas Lauksaimniecības universitāte. Lielā četrstūrī izbūvētās ēkās iemitinājušās augstskolas fakultātes apņem plašu laukumu, kurš visbiežāk apstādīts ar zālīti. Tāda ir arī Kvīnslendas universitāte, par ko jau šeit reiz stāstīju.

Austrālijā šīs ēkas tapušas no smilšakmens, tāpēc papildus arhitektūras interesantajām izpausmēm nāk arī siltums no šī mīksti mīlīgā akmens. Arī Sidnejas Universitāte izrādās ir ļoti līdzīga tipiskajām smilšakmens universitātēm, par kurām lasām raksts pat vikipēdijā. Šajā attēlā redzama Sidnejas Universitātes studentu kopmītnes māja. Tā ieturēta tādā pašā garā kā visa augstskola, turklāt Sidnejas Universitāte man vēl vairāk atgādināja Harija Potera skolu. Varēju iedomāties pat uz slotām lidojošus un to dīvaino spēli spēlējošus jauniešus man virs galvas. Tā vien gaidīju, kad no kādas galerijas iznāks burvis ar garu bārdu un garu koku rokā, piesitīs pie zemes un dobjā balsī ko noteiks. Skolēni tad pieklusīs un viņa balss atbalsosies senajās sienās. Ja tajās nav iemūrēta kāda jaunava, tad noteikti caur tām ne reizi vien klusi nemanot izslīdējis kāds spokains un blāvs tēls. Negribētos man te nonākt puskrēslā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru