pirmdiena, 2010. gada 14. jūnijs

Austrāļu futbols

Daudzi austrāļi bija patiesi iedegušies par austrālijas komandas pirmo spēli Pasaules čempionātā Dienvidāfrikā, nu tā kļuvusi par traģēdiju un austrāļi meklē izskaidrojumus un cēloņus savai neveiksmei. Austrālijas komandas zaudējums Vācijai ar 4:0 FIFA pasaules kausā parādīja, ka austrāļi tomēr jūt līdzi arī futbola spēlēm.
Regbija neizsakāmā popularitāte šajā pasaules malā, regulārās spēles un daudzie fani neatstāj daudz cerību arī citiem sporta veidiem izcīnīt kādu atzinību. Austrāļi, jaunzēlandieši, samoāņi, papua jaungvinejieši un citi skrien pa laukumu ar savu ovālo bumbu kā traki. Fani tribīnēs rēc un gluži kā Eiropā vari iekulties pamatīgās nepatikšanās, ja esi tērpies nepareizajās krāsās, arī Austrālijā pat cita štata komandas krāsas kaimiņu štatā pēc spēlēs nodrošinās lielu iespēju doties mājup ar zilu aci. 
Te ir pat divas regbija (Austrālijā saukts par futbolu) spēles - ūnija un līga. Līgā sportisti pārsvarā skrien pa laukumu, stājas ceļā skrejējiem, gāž tos no kājām un cenšas piezemēt bumbu, ūnijā savukārt, komanda spēlē barā un notiek tā aktīvā grūstīšanās un stumdīšanās komandu starpā. Skolā pilnīgi neizbēgami sporta stundu laikā bērni tiek vesti uz stadionu, kur treneru vadībā apgūst austrāļu futbola pamatus. Ovālās bumbas lido pa gaisu un mazgadīgie tīņi gāž no kājām savus biedrus, saņemot uzslavas no treneriem.

Lai gan tikko sācies lielā futbola pasaules čempionāts, austrālijas mediji joprojām skatās tikai uz vietējo futbolu. Sporta ziņās tas aizņem lielāko daļu raidlaika, arī avīžu virsrakstos vietējās veiksmes šajā spēlē izrādās svarīgākas par pasaules čempionātu, turklāt Austrālija tajā it vienkārši cerēja tik ārā no savas apakšgrupas. Nu šīs cerības gan krietni paplosītas. Dienā pēc FIFA pasaules kausa futbolā atklāšanas Dienvidāfrikas Republikā, Austrālijas avīžu pirmajās lapās nonāca sports. Milzīga bilde ar sportistiem un, protams, lieliem burtiem rakstīts virsraksts par neko citu kā austrāļu futbolu!!! Lai sporta notikumu liktu avīžu pirmajā lapā, jau tā jābūt ļoti nopietnam iemeslam, bet, ja Pasaules kausa futbolā atklāšanas laikā, uz avīžu vāka nonāk vietējās sacensības austrāļu futbolā, manuprāt, tas liecina par ļoti dīvainu domāšanu.
Biju sajūsmā, uzzinot, ka tie daži pašpārliecinātie futbola spēlētāji devās uz pasaules kausu un guva pamatīgu mācību no vāciešiem jau pirmajā spēlē. Iespējams tagad mazliet uzmanības te tiks pievērsts arī futbolam, bet tikpat iespējams, ka austrāļi atmetīs ar roku un turpinās spēlēt gandrīz tikai šajā pasaules malā populāro austrāļu futbolu. Lielvalstis, protams, to spēlē arī citur pasaulē, pat Latvija tīri veiksmīgi sabīdījusi komandas regbijā un cīnās ar citiem pretiniekiem, bet diez vai austrāļu līmeni latviešiem sasniegt. Futbolā, savukārt atliek gaidīt, kad Austrālija mazliet satraukti spēlēs ar abām pārējām savas grupas komandām - Ganu un Serbiju par tikšanu ārpus apakšgrupas. Tikmēr es dungoju vietējā mediju giganta SBS radīto dziesmu "let's all play some football" un ripinu bumbu pa māju. Vakar gan jaunā, koži zaļā futbolbumba tika pamatīgi spārdīta pa laukumu tepat Brisbenas centrā un uzraksts "Brazil" uz tās priecēja, jo mani nemaz nevilināja iespēja iegādāties bumbu ar Austrālijas izlases futbolā "Socceroos" nosaukumu (no vārdiem soccer un kangaroos) un dzelteni zaļo krāsojumu. One world, one game, one hope, one dream.....

2 komentāri:

  1. Pilnīgi greizs un slikts raksts. :(

    Regbijs nav austrālijaa radies sportaveids,bet gan anglijā,tā pat kā futbols. Regbiju ļoti nopietni spēlē Eiropā Okeānijā D-Āfrikā un Z-Amerikā 2016 gadaa tas buus pat olimpiādē! Vnk Latvijā vins tāds pabālējis, kaut gan LV cempionātā spēlē kkur 12 komandas!
    Mums pat ir sieviešu izlase regbijā 7.

    Un austrālu futbols ir pavisam cita spēle ,lai gan arī ar ovālu bumbu,bet norisinās tas uz savaadaaka ovaala laukuma un nelīdzinās regbijam,driizaak rokas bumbai uz liela laukuma! ;)

    AtbildētDzēst
  2. Paldies par precizeejumiem, turpmaak njemshu veeraa.. tiesa australian football union ir ljoti liidziigs ar visu stumshanu un neatgaadina rokasbumbu, kaa league. Laukums gan te ir ovaals, tas tiesa.

    AtbildētDzēst