otrdiena, 2010. gada 27. aprīlis

Dienvidu puslodes slavenākā pilsēta

Kurš gan nezina Sidneju? Tā būs pirmā Austrālijas pilsēta, ko atcerēsies ikviens, lai gan galvaspilsēta ir pavisam cita. Dīvainā kārtā šī kļuvusi par vienu no nedaudzajām pilsētām, kura, neesot galvaspilsēta, tomēr iekarojusi savu vietu tūrisma pasaulē. Sidneja ir pirmā eiropiešu kolonija šajā kontinentā un arī Jaundienvidvelsas galvaspilsēta.


 Tā ir liela pilsēta, lielākā visā Austrālijā, te dzīvo 4arpus miljoni cilvēku - tikpat cik divās Latvijās. Sidnejas vēsture savukārt pilnīgi neinteresanta priekš senajos akmeņos dzimušajiem - tā dibināta tikai 18. gs. beigās un attīstījusies 19. gs. Un tomēr Sidneja var lepoties ar daudzām celtnēm, kas atgādina Eiropas seno arhitektūru. Tādā veidā būvēm šeit tika piešķirta papildus vērtība - tās tika būvētas 19. gs. jau krietni vecmodīgā stilā - gotikas vai pat romānikas ietekmē. 






 
Britu kolonistiem tā šķita lieliska ideja, tāpēc tagad Sidnejā ir Karalienes Viktorijas Ēka, kas izskatās patiešām iespaidīgi.  Milzīgā gandrīz 200 metrus garā ēka celta.. neticēsiet, bet 19. gs beigās.








Tā jau tolaik plānota kā milzīgs lielveikals, un arī tagad kalpo par mājvietu virknei visdažādāko veikalu. Turklāt daudzi no tiem ir arī Latvijā labi pazīstami brendi.
Karalienes Viktorijas ēkas vidū iekārts liels pulkstenis, kas griežas ap savu asi un apskatāms no vairākiem stāviem. Tas vests no Lielbritānijas kadā senā gadā un rāda Austrālijas vēsturi attēlos. Apkārt pulkstenim kuģo burinieks ļaujot nelielajās miniatūrās sekot līdzi notikumiem sākot no aborigēnu laimīgās dzīves līdz kolonistu atbraukšanai un daudzajām kaujām pēc tam.
Šodien Sidnejas arhitektūra ir pilna ar kontrastiem - augstās stikla celtnes kurās uzvalkos tērptie biroju darbinieki bauda savu vienmuļo dzīvi līdzās senākām būvēm, kur iemitinājies veikals vai vienkārši dzīvo ļaudis. Tieši šie kontrasti padara Sidneju interesatu un acīm baudāmu. Tikai retumis kādā šaurākā ieliņā ielūkojoties varam ieraudzīt to, kāda Sidneja bija pirms simts vai mazliet vairāk gadiem, kad atbraukušie kolonisti šajā zemē mācījās baudīt dzīvi no jauna.

Jūs jautāsiet, kur tad slavenā Sidnejas Opera un osta un tilts!??? Jā turpat vien jau arī tie bija. Vispopulārākie skati pasaulē pavērās arī manām acīm, bet par tiem jau nākamajā rakstā, jo šis, šķiet, jau kļuvis par garu, man daloties ar daudzajiem pēdējā laikā gūtajiem iespaidiem.
Publicēts arī aizbraukt.lv

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru