ceturtdiena, 2011. gada 18. augusts

Roņu Pirts Regate 2011

Pavisam niecīgā vējā, spoguļgludā jūrā un saulrietā kopā astoņas jahtas 11.augusta vakarā startēja no Engures uz Roņu salu jau par ikgadēju kļuvušajā Roņu Pirts regatē. No trīs ostām vienlaikus (Engures, Pērnavas un Romasāres) tika dots starts regatē, kas savu kulmināciju sasniedza Roņu salā kādā no vakara ballītēm.
Spinakeru kursā pirmā no starta uz Roņiem aizlidoja jahta Figaro, kas līderpozīcijas saglabāja līdz pat finišam agrā piektdienas rītā.
Otrās Roņu salas pieņemšanas boju atrada un finiša līniju šķērsoja meitenes no jahtas Ra un pēc viņām ostā ienāca arī jahta Beauty.
Ēdot agrās brokastis Roņu salā, jahtu komandas vēroja saullēktu ugunīgajās debesīs. Tieši burātāji no Engures puses salā nonāca pirmie un vēl varēja brīvi izvēlēties vietu pie piestātnes. Vēlāk pa dienu salā ieradās no Pērnavas startējušās Igaunijas komandas un jau pēcpusdienā Ringsu osta pavisam pieblīvējās, kad tajā ienāca jahtas no Romasāres. 
Lieliski pirmajā posmā veicās jahtai Funky Duck, kas finišējot stundu pēc pirmajām laivām, pēc pārrēķina ierindojās otrajā vietā tikai par trīs sekundēm apsteidzot jahtu Beauty, tālāk 18 sekundes aiz Beauty jahta Ra. Pāris sekunžu zaudējums lika atcerēties katru sacensībās pieļauto kļūtu, kas varēja būt izšķirošā cīņā par uzvaru.
Lielajā grupā tikai trīs jahtas un vietu sadalījums 1. Diks, 2. Paula un 3. Giotto.
Pirmais vakars vēl lēns un dejas rāmākas, jo sestdienas rītā paredzēts starts īsajiem posmiem Roņu salas ūdeņos. Vakarā vēja ātrumam cītīgi sekoja līdzi visi burātāji, jo vējam iegriežoties ostas vārtos bija gaidāms spēcīgs vilnis tieši starp moliem, kas tādā gadījumā nozīmētu īso posmu atcelšanu un dienu uz salas (gluži kā pirms diviem gadiem). Vieni burātāji gaidīja brīvdienu, bet citi garlaikojās jau piektdienā un bija skaidrs, ka nevēlas garlaikoties arī sestdien, tāpēc jau plānoja komandas treniņu jūrā, ja sacensības atceltu.
Un tomēr sestdienas rītā septiņas Latvijas jahtas (jahta Paula nolēma izlaist īsās sacensības) startēja divos puscilpu garos posmos, finišējot ar spinakeriem, kas stiprajā vējā radīja ne mazums grūtību - sapinušos buru, iesprūdušu faļļu un tā dēļ pat netrāpīšanu finišā jahtas Ra izpildījumā.
Pēc diviem posmiem igauņu jahtas, kas veica kārtīgāku pusotru cilpu īsajos posmos, devās trešajā posmā apkārt Roņu salai, bet latviešu jahtas mazliet izmirkušas viļņos un lietū ieņēma labākās vietas ostā pie piestātnes. 
Pirmajā īsajā posmā jahtas saglabāja savas vietas, bet otrajā īsajā posmā jahtas Figaro un Funky Duck pēc pārrēķina abas bija finišējušas sekundi sekundē un abas ierindojās pirmajā vietā. Pirts meklēšana pirms īso posmu atsevišķās apbalvošanas, vizinoties pa Roņu salu ar izīrētajiem velosipēdiem, nedeva rezultātus, jo visās atrastajās pirtīs priekšā bija igauņu burātāji vai no kontinenta atbraukušie tūristi. 
Vakara ballīte ar dzīvo mūziku beidzās godam, bet agrais rīts un kapteiņu sapulce vēstīja par garā posma startu katrai jahtu grupai savā virzienā - uz Igauniju vai uz Enguri. Diks un Aija palīdzēja mazākajām jahtām, izvelkot tās no Roņu salas ostas, kur starp moliem jau bija uzrullējies krietns vilnis.
Sākumā pūšot visai spēcīgi jahtas sānuvējā visai lēnām saņēmās pacelt lielākas buras - Ra genakeru, pavisam drīz pēc tam arī Figaro spinakeru, bet ciešā vēja dēļ bija spiesti nokristies zem ģenerālā kursa. Spēcīgs lietus arī šajā mājupposmā pa brīžam traucēja baudīt sacensību un saskatīt konkurentu jahtas, bet vējš un ātrums virs 7 mezgliem lika gaidīt drīzu ierašanos Engurē.
Drīz vien vēja stiprums samazinājās un spinakeri viens pēc otra parādījās vairumam jahtu, līdz brīdim, kad vējš apstājās pavisam. Tad nelielajā vilnī jahtas šūpojās gandrīz uz vietas, paredzētais laiks līdz ostai vairākas stundas nemainījās konstanti rādot 2 stundas ceļā ar šādu ātrumu. Jahtas jokoja, ka izslēgts lielais ventilators, ka Engurē beidzās elektrība, bet tikai pašā vakarā jahtas viena pēc otras lēnām pārslīdēja finiša līnijai pie Engures mola un sagaidīja motorlaivu, kas finišētājus bez motoriem laipni ievilka ostā.
Roņu pirts regates pēdējā posmā jahtai Beauty izdevās ierindoties otrajā vietā uzreiz aiz Figaro, bet kopvērtējumā tas nelīdzēja, un Funky Duck saglabāja otro vietu, atstājot Beauty trešajā un Ra stabilā ceturtajā vietā.
Lielajā grupā jahta Paula finišējot pirmā tā arī nespēja atgūt zaudētos punktus par nestartēšanu īsajos posmos un palika trešie, Diks nefinišējot pēdējā posmā pēc punktiem palika pirmajā vietā, saņēma arī īpašo ceļojošo karteru kausu un Giotto kopvērtējumā tika pie otrās pozīcijas.
Daži foto no sacensībām.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru