ceturtdiena, 2010. gada 4. novembris

Perpetuum mobile māksla

Nonākot Brisbenā pēc gara lidojuma, īpašu uzmanību lidostai nepievērsu un visticamāk zonā, kur cilvēki uzturas pirms izlidošanas, arī nemaz nebiju. Bet pavadot draugus uz Jaunzēlandi nonācu pie kafejnīcas uzreiz pēc reģistrēšanās. Te mēs apsēdāmies iedzert kakao un patērzēt pirms atvadām un mūsu uzmanību pievērsa mākslas objekts. Stikla kastē ievietots mūžīgais dzinējs.


Pēc uzmanīgākas vērošanas atklājās, ka mūžīgais dzinējs nemaz nav mūžīgs, un visu darbina pāris zobrati, kas griež ķēdi un ceļ bumbiņas uz augšu. Gumijas bumbiņas tad nonākušas augšā ripo līdz pat lejai pa dažādajiem no stieplēm salocītajiem ceļiem jeb sliedēm. Tās dodas pa diviem dažādiem ceļiem un pa konstrukciju ripo vairākas bumbiņas vienlaikus.  Viss ripošanas process rada īpatnēju skaņu un piesaista katra lidostas apmeklētāja uzmanību. 
Pāris metrus augstā skulptūra ir viens no kinētiskās mākslas objektiem. Gandrīz katrs no šiem ir unikāls un, lai tie darbotos ilgstoši, tiek tik pat ilgi testēti. Šajā objektā bija arī bīstamības faktors, liels lēciens, kas vienu no bumbiņām visticamāk arī bija nosviedis zemē. Mūsu noverotajā laikā bumbiņas leca ar aptuveni  piecu centimetru nobīdi uz visām pusēm, bet tās vienmēr noķēra īpaši izgatavotā stieples piltuve. 
Es sapratu, ka šādu visai aizraujošu un vienmēr gandrīz vienādu procesu tomēr var vērot stundām. Sekot līdzi katrai bumbiņai un minēt, pa kuru no diviem ceļiem tā dosies. Lūk arī šī mākslas objekta kustīks iemūžinājums, bet skulptūru varat izpētīt paši, atbraucot ciemos uz Brisbenas starptautisko lidostu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru