trešdiena, 2010. gada 3. novembris

Mango sezona sākusies

Jau vairāk kā mēnesi, kopš mango parādījās veikalos, es gaidīju, kad beidzot varēšu nopirkt kādu no tik krāšņajiem augļiem. Zinātājs, katru reizi to pasvārstot rokā, teica, ka šie esot negaršīgi, un lika man gaidīt vēl un vēl. Veikalos gan jau ilgāku laiku reklāmas attēloja gatavus un ļoti kārdinošus augļus, bet nopērkamie vēl tādi nebija.

Beidzot nonākuši Brisbenas tirgū mēs ieraudzījām visus tirgotāju stendus pilnus ar lieliskiem mango. Arī šeit acīmredzot bija sākusies sezona. Parastais piedāvājums bija pirkt mango pa vienam, bet pāris stendos pārdevēji bija gatavi tādiem kā mēs - tik ļoti izsalkušiem pēc mango. Te varēja nopirkt mango kastēm un tieši tādu iespēju mēs bijām gaidījuši. 
Mango šķirnes ir plašā izvēlē gan veikalā, gan tirgū - Kensingtonas lepnums, R2E2 un vēl dažādi nosaukumi. Mūsu izvēlētā kaste bija pilna ar R2E2 mango - pašiem lielākajiem augļiem, turklāt būtiski, ka šiem, lai garšotu lieliski, ir jābūt sarkaniem. Citas šķirnes ir gatavas jau dzeltenas, bet milzīgie R2E2 jāizvēlas rūpīgi. 
Mūsu kaste nonāca auto bagažniekā un vēlāk mājās. Kopā deviņi mango smaržoja pa visu māju un ļoti kārdināja. Mājās nonākot, gandrīz uzreiz mēs ķērāmies pie pirmā mango notiesāšanas. Arī tehnoloģija kā šo augli pasniegt ēšanai ir visai īpaša. 
Vispirms ir jānogriež auglim sāni, rēķinoties ar sēklas biezumu. Tad jānogriež malas, kas sarežģītāk, jo sēkla nav pilnīgi apaļa un nazim tajā patīk ieķerties.
Pusapaļie mango gabali ir pati garšīgākā daļa. Tālāk tie jāsagriež kubiņos gluži kā attēlā, uzmantoties nepārgriezt mizu, tāpēc labāk izmantot neasu nazi. 
Tiekot galā ar sagriešanu, mango pusapaļais gabaliņš jāizvērš uz otru pusi. Tā mēs nonākam pie ļoti kārdinoši pasniegta augļa un atliek vien kost pa kubiciņam nost un baudīt sulīgo un saldo mango. Ja ir vēlme izmantot šos gabaliņus augļu salātos, tad tos no mizas tagad it ātri var atdalīt ar nazi.  
Deviņi mango no kastes nozuda mūsu vēderos divās dienās. Mēs ēdām mango rītā, pusdienā un vakarā un katru reizi es priecājos par sulīgo, saldo augli, kas man mazliet atgādina priedes smaržu.
Tagad esam nolēmuši katru nedēļu līdz pat mango sezonas beigām, kas ilgs vismaz vairākus mēnešus, notiesāt pa kastei mango un zinu, ka līdz nedēļas beigām tie noteikti neizdzīvos. Es tik ļoti priecātos, ja spētu šo jauko augli tieši tik lieliskā kondīcijā, kā tie atrodami te, nogātdāt uz Latviju. Zinu, ka šejienes mango, kur tie aug mango koku plantācijās gluži kā āboli, nekad nebūs salīdzināmi ar negatavajiem Latvijā nopērkamajiem, un par to man ir mazliet skumīgi.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru