trešdiena, 2011. gada 31. augusts

Trīsstūra kauss 2011 ar spinakeriem vien

Piektdienas 26. augusta vakarā pretī Audupei tika dots starts vienai no senākajām regatēm Latvijā - tradicionālajam Trīsstūra kausam. Trīs posmos sacentās 12 jahtas, kas šogad bija nolēmušas veikt sacensību distanci Rīga-Skulte-Engure-Rīga. 12 jahtas izgāja uz starta Trīsstūra pirmajā posmā, kur, apņemot Rīgas pieņemšanas boju, bija jānonāk Skultē. Regatē piedalījās daudzas regulārās regašu dalībnieces kā arī okeāna jahta Tabi-Tass un uz Rīgu no Lielupes atnākusī jahta Varavīksne.
Startu vairums jahtu tomēr nokavēja, bet uzreiz pacēlās arī krāsainie spinakeri un jahtas devās lejup pa Daugavau. Īsi pēc starta jahta Itoja iepinās tīklos pie krasta, krietni atpaliekot no pārējiem sacensību dalībniekiem. Tikmēr vēl Daugavā bija vērojami interesanti jahtu dueļi, piemēram starp jahtām Filias un Spaniel.
Aiz pieņemšanas bojas spinakerus vairs nevarēja nonest, tādēļ ceļu ar genakeriem turpināja vien pāris jahtas, pārējās uzvilka genojas.
Skultei jahtas jau tuvojās tumsā un nervozi spīdināja lukturus uz krastu, jo finišs šoreiz bija paredzēts starp moliem. Lielās jahtas par šo nebija sajūsmā, ne visi pazina Skultes ostu, turklāt arī mola galā zaļā gaisma bija izdegusi, radot vēl vairāk neskaidrību finišēt gribētājiem. 
Dažas jahtas pēc finiša pat izgāja ārā jūrā, lai novāktu buras, un jau mierīgāk ar motoru ieietu ostas akvatorijā un atrastu jahtu piestātni, kas atrodas aiz kokostas divus līkumus tālāk. Skultes jahtu piestātne, lai gan ar uzstādītām tualetēm un bez ūdens, izrādījās pilnīga miera osta. Spoguļgludajā ūdenī atstarojās pat zvaigznes un vējš, kas jūrā bija pietiekami šeit izrādījās pavisam pieklusis.
Sestdienas rītā 10:00 bija paredzēts starts uz Enguri, bet arī šoreiz visi bažīgi cerēja uz izmaiņām, jo starts bija paredzēts starp Skultes ostas moliem. Īsa starta līnija un ļoti maz vietas pirmsstarta manevriem Skultes kokostas akvatorijā bija apgrūtinājums 12 jahtām, no kurām vienas garums ir pat 17 metri (Spaniel). Jahtas Spaniel kapteinis arī neriskēja grūstīties pie īsās starta līnijas un ļāva visiem startēt pa priekšu. 
Burātāji arī jokoja par to, kas jādara gadījumā, ja kādai jahtai būtu falšstarts. Pēc noteikumiem jāapņem kāds no starta līnijas galiem, kas šajā reizē nozīmētu - izcelt laivu, pārnest pār kādu no moliem un ielikt atpakaļ ūdenī. Vienvārdsakot visai neiespējami, tādēļ arī šoreiz vairums jahtu startēja mazliet novēloti.
Viena pēc otra posmā uz Enguri jahtas pacēla spinakerus. Stiprā vējā ar brāzmām līdz 20 mezgliem bija jāiet ciešā spinakeru kursā. Laivas lēnām izretojās, dažas izrāvās vadībā un sasniedza ātrumu virs 10 mezgliem. Jahtas Ra rekords šajā saulainajā dienā bija 11,5 mezgli.
Jau tuvojoties Engurei vējš sāka grozīties un krasta brāzmas mazliet apgrūtināja finišu starp Engures ostas vadlīniju un ielikto boju. Tomēr ātri sasniegtais līča otrs krasts solīja mierīgu sestdienas vakara atpūtu.
Jahta Spaniel, kas ar savu spinakeru līdz Engurei bija nonākusi pirmā, ciešajā vējā pie krasta tika noliekta uz sāniem. Spinakers neizturēja spiedienu un uzsprāga, saplīstot trīs daļās pāris jahtas korpusu attālumā no finiša līnijas. Otrā finišēja jahta Ra un trešie Engurē nonāca jahta Paula. Pirmās jahtas 40 jūdzes garo posmu no Skultes uz Enguri bija veikušas četrarpus stundās.

Neveiksmīgi neilgi pirms paša finiša savu spinakeru saplēsa arī jahta Giotto. Jahta Spaniel nemaz neriskēja iet Engurē, kur dziļums ir krietni mazāks par jahtas iegrimi, un devās uz Mērsraga ostu. Jahtas Agro un Paula esot mazliet skrāpējušas grunti, arī ejot pa vadlīniju un Engurē neesošā pieņemšanas boja un stoderes kā arī nezināmais dziļums radīja kārtējo vielu burātāju diskusijām.
Svētdien paredzētais starts 11:00 ļāva burātājiem pagulēt mazliet ilgāk pēc nelielās ballītes iepriekšējā vakarā, kurā visus cienāja ar garšīgu plovu. Apmācies rīts, stiprs brāzmains vējš un drūmi tumši mākoņi pamalē nesolīja patīkamu sacensību noslēguma posmu. Burātāji gatavojās izlīt vēl pirms sasniegtu Rīgu un tomēr lietus tā arī īsti neatnāca. 
Mazliet prom no krasta lietus mākoņi virs galvas sāka retināties, pa brīžam uzspīdēja saulīte un arī vēja brāzmas pierima, tādēļ daļa jahtu atkal vilka spinakerus un jau krietni straujāk lidoja uz Rīgu. Priekšā atkal viena otru apsteidza jahtas Spaniel, Paula, Agro un Ra, līdz Agro, apsteidzot tā brīža līderi jahtu Spaniel, izrāvās pārliecinošā vadībā.
Rīgā apņēmuši pieņemšanas boju, spinakeru vairs nemēģināja nonest jahta Ra. Paula vēl brīdi centās nonest  spinakeru pierīgas brāzmās, bet jau drīz to novāca kādu laiku ejot ar grotu vien. Pirmie pārliecinoši finišā bija jahta Agro. Daugavā vējš nomierinājās un līdz finišam pie Audupes jahtai Ra ar genakeru izdevās noķert jahtu Paula un finišēt puskorpusu vēlāk. Drīz arī jahta Spaniel šķērsoja finiša līniju un pēc tam katra jahta devās uz savu ostu, jo apbalošana paredzēta tikai vēlāk - pēc Lielupes slēgšanas regates.
Trīsstūra kausa rezultāti tika rēķināti ilgi, bet tagad tie pieejami šeit. Kopvērtējums:
A grupa
1. Paula
2. Giotto
3. Spaniel

B grupa
1. Vega
2. Ra
3. Filias

2 komentāri:

  1. Anonīms1/9/11 14:32

    Starta linijas gali nav jaapnem, ja vien nav pacelts karogs "I", bet joks par falsstartu labs!

    :-D

    AtbildētDzēst
  2. super gonka bija, nākošgad noteikti piedalīsimies atkal!

    AtbildētDzēst